BIGOS PRAWDZIWIE STAROPOLSKI

Składniki: kapusta słodka, kapusta kiszona w równych proporcjach, boczek wędzony surowy, kiełbasa, mięso z kurczaka, mięso wieprzowe, cebula, śliwki suszone (najlepiej podwędzane), orzechy włoskie, grzyby suszone, papryka żółta, czerwona, zielona, grzyby suszone, pieczarki, liść laurowy, sól, pieprz, vegeta, ziele angielskie, owoc jałowca, gałka muszkatołowa, przecier pomidorowy lub keczup pikantny, kilka niewielkich pomidorów, kostka bulionu grzybowego, olej lub smalec do smażenia.

Przygotowanie: kapustę słodką poszatkować lub pokroić nożem na desce, kapustę kiszoną raz przepłukać, pokroić, wymieszać z kapustą słodką, gotować w niewielkiej ilością wody. Boczek, kiełbasę i mięso  pokroić w kostkę, paprykę w niewielkie słupki, pieczarki wzdłuż trzonów,  wrzucać na rozgrzaną patelnię w kolejności: boczek, po chwili mięso wieprzowe, później drobiowe, następnie kiełbasę, paprykę, pieczarki, cebulę. Smażyć kilkanaście minut na średnim ogniu często mieszając, wrzucić do gotującej się kapusty, wymieszać. Grzyby suszone wymoczyć w śmietanie, pokroić, wrzucić do garnka z kapustą. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić, wrzucić do garnka. Dodać pokrojone śliwki (dla wydobycia aromatu wcześniej podsmażyć). Zamiast lub obok śliwek można dać żurawinę, byleby bigosu nie przesłodzić. Przyprawić do smaku, dodać przecier pomidorowy lub keczup. Gotować na wolnym ogniu godzinę-półtorej, często  mieszając, próbować, w miarę potrzeby przyprawiać. Odstawić, po godzinie znów gotować przez ok. 30 minut. Tak przygotowany bigos ma kwaśno-słodkawy smak i wędzarniany aromat.

Skomentuj

5 BIGOS PRAWDZIWIE STAROPOLSKI

  1. Górsky pisze:

     Bigos i pajda chleba ze smalcem – to jest to co Tygrysy lubią najbardziej :D

  2. Malina pisze:

    Fajny przepis, chyba nie spotkalam sie jeszcze z  takim bigoesm na zadnym innym blogu. wpis przejrzysty, bardzo czytelny, ciekawy. Przepis wydaje się bardzo praktyczny

  3. CzesiaZklanu pisze:

    Jak dobrze, ze tu trafilam! notka jest bardzo przydatna. Bardzo dziekuje za jej zamieszczenie i chcialabym pogratulowac calego bloga, bo jest naprawde swietny (wiem, co mowie, bo znam ich bardzo duzo).

  4. Pipen pisze:

    Bigosy uwielbiam w każdej odmianie

  5. Acurno pisze:

    Bigos wyszedł super. Polecam przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>