Ciasto do pizzy

Pizza

Potrawę jaką jest pizza (o ile można ją tak nazwać) znają niemal wszyscy, praktycznie w każdym zakamarku świata. Niektóre źródła, które można znaleźć przypuszczają, że tak na prawdę potrawę podobną do pizzy przygotowywali już starożytni grecy po czym stamtąd dopiero trafiła ona do starożytnego Rzymu. To co najbardziej charakterystyczne czyli sos pomidorowy został dodawany dopiero w XVII wieku w Neapolu po tym jak do Europy zostały sprowadzone pomidory. Przekazuję w Wasze ręce recepturę na ciasto.

Wiadomo również, że nic tak nie smakuje jak coś co sami przyrządzimy dlatego warto nauczyć się jak w kilku krokach przygotować pyszne i sprawdzone ciasto na pizzę. Składniki, które potrzebne są do jego przyrządzenia znaleźć można w kuchni praktycznie w każdym domu, bowiem są to:

  • Drożdze (około 30g)
  • Woda (150mililitrów)
  • Mąka pszenna (450g)
  • Sól

Sposób przygotowania idealnego ciasta przedstawia się następująco:

  1. Drożdze wsadzamy do miseczki i zaczynamy rozrabiać razem z 75ml ciepłej wody. Następnie odstawiamy na około piętnaście minut w ciepłe miejsce
  2. Na stolnicy przesiewamy mąkę, tworzymy dołek po czym dodajemy sól, resztę wody i resztę drożdzy.
  3. Siekamy ciasto nożem a gdy składniki już w miarę się połączą zaczynamy je wyrabiać aż będzie elastyczne
  4. Ciasto uformowane w kształt kuli powinno się odłożyć w ciepłe miejsce na okłó godzinę (dobrze jeśli będzie pod przykryciem)
  5. Po tym czasie układamy je na blaszcze (ranty można zawinąć) by nie spłynął sos pomidorowy, który dodajemy właśnie teraz.

Dla osób, które fascynują się gotowaniem i szukają ciekawych inspiracji i przepisów polecam adres:

http://www.glamki.pl/gotowanie/pomysl-na-obiad/

 

 

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>