Cukiniowe łódeczki z krewetkami

lodeczki-z-cukinii

Przed nami lato, a wraz z nim sezon na cukinie. Cukinia jest wspaniałym warzywem, które posiada wielki potencjał. Przejmuje ona smaki innych produktów, a sama w sobie jest soczysta i smakowita. Idealnym pomysłem na stworzenie sytego obiadu, bądź kolacji jest ugotowanie cukinii faszerowanej krewetkami  z pomidorami i papryką. Wszystkie te produkty są dostępne obecnie na targowiskach i naszych działkach. Przygotowanie dania jest całkiem proste, a efekt końcowy zachwycający!

Takie łódeczki są wprost doskonałe na eventy promocyjne i spotkania towarzyskie.

Potrzebne składniki:
– duża cukinia
– kilka sztuk dużych, mrożonych krewetek tiger
– 1 duży, mięsisty i dojrzały pomidor
– 1 świeża, czerwona papryka
– pół szklanki orzechów nerkowca
– łyżka sosu rybnego
– łyżeczka chili
– łyżeczka starego imbiru
– ząbek czosnku
– pieprz, sól
– oliwa z oliwek
– skórka z limonki
– łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Cukinię należy przekroić wzdłuż a farsz we wnętrzu ponacinać nożem tworząc kratkę. Całość solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy cukinię do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Miękki, upieczony farsz po ostudzeniu wydłubujemy łyżeczką. Przygotowujemy teraz krewetki. Obieramy je z pancerzy, odrywamy głowy i ogonki, tak aby pozostało samo mięso. Kroimy na kawałeczki, wrzucamy do miski, dolewamy sos rybny, czosnek, chili, imbir, szczyptę cukru i skórkę z limonki. Całość mieszamy, aby dokładnie oblepiła krewetki. Orzeszki nerkowca należy drobno posiekać i zrumienić na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Paprykę i pomidora posiekać na kawałki. Na patelni podsmażyć na oliwie paprykę , następnie dodać pomidory i wydrążony miąższ z cukinii. Gotujemy, aż sok nieco wyparuje. Teraz dodajemy krewetki i chwilę podsmażamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, która zagęści całość. Cukinię wypełniamy ugotowanym farszem, posypujemy orzeszkami. Całość możemy oprószyć parmezanem. Całość zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe. Smacznego!

 

Skomentuj

Cukiniowe łódeczki z krewetkami

  1. anastazja pisze:

    Skorzystam z przepisu na pewno gdyz przepadam za krewetkami w każdym zestawieniu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>