Jedzenie ryb zmniejsza poziom cholesterolu

Jak wykazują badania statystyczne, osoby z krajów śródziemnomorskich, zjadający duże ilości owoców morza, oliwek oraz oliwy z oliwek, a także Eskimosi, których dieta jest zasobna w tłuste ryby, posiadają znacznie niższy poziom cholesterolu we krwi niż ludzie z innych rejonów świata. Dzieje się tak dlatego, że dieta społeczeństw z państw śródziemnomorskich oraz Eskimosów zawiera większe dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ludzie z innych części świata mogą przyjmować preparaty z tranem, aby dostarczyć do organizmu właściwe ilości kwasów omega-3. Według badań, konsumpcja minimum trzech gramów oleju z wątroby rekina lub dorsza powoduje zmniejszenie ciśnienia tętniczego u osób z nadciśnieniem krwi. Eksperymenty kliniczne wskazują także, że EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy) przeciwdziałają rozwojowi chorób serca, obniżają ilość cholesterolu i nadciśnienie krwi.

Oprócz tego, nienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu trójglicerydów (wysoki poziom tych substancji pojawia się zwykle u osób chorych na cukrzycę typu drugiego) oraz apoprotein (które są markerami cukrzycy). Kwasy omega-3 pomagają również zredukować symptomy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), w tym ból stawów oraz sztywność w obrębie stawów.

Skomentuj