Lecso, czyli Leczo

Lecsó jest typowym węgierskim daniem, bazującym na składnikach roślinnych. Ten gęsty gulasz warzywny bardzo często traktowany jest przez Węgrów jako przetwór na zimę, doskonały do późniejszego wykorzystania do przygotowania bardziej złożonych potraw wymagających świeżych warzyw. Leczo uważa się za tradycyjne jedzenie w Czechach, Słowacji oraz w polskiej, austriackiej i izraelskiej kuchni.

Składniki: papryka żółta, zielona, czerwona, pieczarki, cebula, pomidory, boczek wędzony surowy, kiełbasa, przecier pomidorowy lub keczup pikantny, papryczki chili, papryka mielona ostra i łagodna, gałka muszkatołowa, sól, vegeta, olej lub smalec do smażenia.

 

Przygotowanie: Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki wzdłuż trzonów, wrzucić na rozgrzaną patelnię: najpierw boczek, następnie kiełbasę. Paprykę i pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w paski, wrzucić na patelnię do boczku i kiełbasy. Dodać pieczarki, na końcu cebulę. Po podsmażeniu wrzucić wszystko do garnka, dodać niewielką ilość wody, pomidory, przecier lub keczup, przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok. godziny, często mieszając. Tak przyrządzone lecso mieszam niekiedy (głównie dla sosu) z  „kupnym”  lesco pieczarkowym firmy „Urbanek”.

W północnych Węgrzech, cebula i papryka są zazwyczaj smażone oddzielnie na smalcu czy słoninie, natomiast w południowej części kraju olej słonecznikowy jest powszechnie używany. Większość węgierskich receptur zaleca tylko żółtą węgierską paprykę słodką.

Skomentuj

2 Lecso, czyli Leczo

  1. Teodor Stefańśki pisze:

    Ja robie bardzo pikantne, z pieprzem kajeńskim.

  2. toweyka pisze:

    czytalem z przyjemnoscia i ze smakiem, ide robić lecso na kolacje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>