Mastika – naturalny specyfik na wrzody żołądka
Naturalny surowiec, pochodzący pierwotnie z państw basenu Morza Śródziemnego, zwany Mastika, posiada kilka ważnych cech leczniczych. Pozyskiwany jest z żywicy pewnego gatunku drzewa, rosnącego na wyspach greckich. Żywica ta jest także wykorzystywana w Grecji do produkowania lokalnych, charakterystycznych napojów alkoholowych.
Leczniczo z kolei jest przede wszystkim wykorzystywana do łagodzenia nieprzyjemnych symptomów pojawiających się przy chorobach systemu trawienno – pokarmowego, a zwłaszcza w przebiegu choroby wrzodowej, czyli wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Choroba wrzodowa znamionuje się ostrym bólem brzucha, pojawiającym się zwłaszcza po posiłkach, a także pieczeniem, niekiedy zgagą i krwawieniem.
Choroba z reguły wywołana jest przez Helicobacter pylori – drobnoustrój, występującą dosyć powszechnie, a więc często wywołującą zakażenia. Ponieważ mastika działa osłonowo na śluzówkę żołądka, pomaga zwalczać wszelkie przypadłości związane z chorobą wrzodową, podczas której dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej jelit. Co więcej poprawia czystość jamy ustnej, usuwając niezdrowe drobnoustroje, gromadzące się w jamie ustnej oraz pozwala także ograniczyć nieświeży oddech.
Dodaj komentarz