Moje pikantne Leczo

ANDZIA opublikowała przepis na węgierskie danie, więc ja postanowiłam pochwalić się swoją recepturą. Moje leczo jest bardziej pikantne, często serwuje je na imprezach, a goście smak potrawy sobie chwalą. Idealnym dodatkiem do tak urozmaiconego dania jest bagietka z masłem czosnkowym. 

Przepis na leczo dla ok. 6 osób. Składniki: 2 cukinie, 2 papryki (ja używam żółte), 1 cebula, 500 g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 4 kawałki kiełbasy (możemy także użyć parówek, ale tych z mięsem, bez MOMu), 2 puszki pomidorów, przyprawy (oregano, bazylię, kurkumę, gałkę muszkatałową, sól, pieprz, chili), oliwa.

Najpierw przygotowujemy składniki. Warzywa myjemy i kroimy (cukinie w półksiężyce, paprykę, cebulę w kostkę, pieczarki w ćwiartki, czosnek rozgniatamy na miazgę). Kiełbasę lub/i parówki kroimy w talarki. Następnie przystępujemy do pogrupowania składników wedle kolejności ich dodawania. 

  1. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, czekamy aż się zagrzeje i wrzucamy kiełbasę (jeśli dodawać będziemy parówki robimy to w późniejszym stadium – ja staram się to zrobić na chwile przed wlaniem pomidorów z puszki). Kolejno dołączamy paprykę, pieczarki. Z dodaniem następnych składników należy poczekać ok. 10 minut aż pieczarki i papryka zmiękną. Musimy pamiętać, że takie warzywa jak cukinia szybko dochodzą do pożądanej formy w przeciwieństwie np. do pieczarek, dlatego ważne jest utrzymanie odpowiedniej kolejności. Gdy warzywa i kiełbasa gotują się nie zapominajmy na doglądaniu ich i mieszaniu aby się nie przypaliły.
  2. Kolejnym etapem jest dołączenie cebuli, czosnku (dodając te składniki odczekaj 3-4 minutki aż przykryjesz garnek przykrywką, o ile wcześniej ważne było przykrycie na etapie dodawania papryki z powodów zminimalizowania utraty witamin, to dodając cebule nie musimy się tym przejmować, a nawet wskazane jest odczekanie, aby specyficzny smrodek nie został zawarty w potrawie).
  3. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodanie do lecza parówek jest to odpowiedni moment na ich dodanie. Pamiętajmy o mieszaniu składników. Może zdarzyć się tak, że nasze powstające danie zbyt przywiera do dna garnka (raczej nie powinno się tak dziać bo na początku dodaliśmy oliwy i gotujące się pieczarki, a także paprykę, które puściły swoje naturalne soki) nie bójmy się dolać odrobiny oleju.
  4. Kolej na pomidory. Po dołączeniu ich mieszamy całą zawartość, i wrzucamy cukinie oraz dodajemy przyprawy – dusimy wszystko aż się zagotuje.

Żeby zrobić masło czosnkowe wystarczy posiekany czosnek wymieszać z masłem. Ilość czosnku wedle uznania. Od tego zależy intensywność smaku. Mozna też dodać troche bazylii.

Smacznego ! :)

Skomentuj

Moje pikantne Leczo

  1. Bardzo przyjemna wersja leczo :D Chłopakowi się bardzo spodoba :P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>