Muffinki dla początkujących

mufinki

Przepis na 12 słodkich muffinek. Składniki: mąka pszenna – 2 szklanki, proszek do pieczenia – 2 łyżeczki, cukier – 1/3 szklanki,  szczypta soli, 2 jajka, 150g masła, szklanka mleka i dodatki wedle upodobania. Potrzebne nam będą dwie miski, które oddzielą składniki suche od mokrych. Do suchych należą mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól, a do mokrych jajka, masło, mleko.

  • 1 miska: przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sól. Mieszamy dokładnie tak aby składniki się nie odróżniały, jest to bardzo ważne! Chroni to przed powstaniem w późniejszym etapie grudek. Jeśli lubisz możesz dodać 1 szklankę płatków owsianych dzięki temu nasze słodkie muffinki dostarczą Ci witamin, a także wiele mikro – makroelementów takich jak magnez, czy selen.
  • 2 miska: rozpuszczamy masło podgrzewając je w rondelku. Gdy jest już całkiem rozpuszczone odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Musimy pamiętać, że gdy całkiem ostygnie powróci do swojego poprzedniego stanu. Następnie oddzielamy białka od żółtek, do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Robiąc w ten sposób nadajemy ciastu delikatności i puszystości. Kolejno dodajemy żółtka, mleko, ostygnięte już masło i mieszamy. Konsystencja musi być spójna. Jeśli tak będzie możemy dodać masę z 1 miski.
  • Należy pamiętać, że przy łączeniu mas z obu misek musimy być ostrożni. Gdy dodajemy mokre do suchych należy zwrócić szczególną uwagę na dno miski aby nie pozostały tam nie wymieszana sucha masa. Musimy mieszać dokładnie. Natomiast gdy dodajemy do suchych mokre należy mieszać wolno aby suche produkty nie zagościły w całej kuchni i przysporzyły dodatkowego sprzątania.
  • Na samym końcu dodatki. Może być to wszystko na  co masz tylko ochotę. Pamiętaj jednak o wcześniejszym przygotowaniu produktu, np.: jabłko należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki, suszoną żurawinę wrzuć wcześniej do namoczenia wtedy po upieczeniu nie będzie taka sucha.
  • Wstawiamy piekarnik na temperaturę 180°C. Smarujemy foremki masłem, albo odrobiną oliwy każdą dokładnie. Bez względu czy mamy silikonowe foremki czy aluminiowe należy o nie odpowiednio zadbać zanim przelejesz ciasto i wstawisz do piekarnika.
  • Czas potrzebny na upieczenie muffinek to ok. 45 minut. Jednak nie przejmuj się jeśli po tym czasie Twoje nie będą jeszcze gotowe, jeśli ciasto było rzadsze potrzebować będą więcej czasu.

Smacznego !  :)

Skomentuj

7 Muffinki dla początkujących

  1. Nikola Pogan pisze:

    Od razu wypróbowałam. Dawno miałam już ochotę na muffiny. Wyszło super. Dzięki:)

  2. Daria Agustin pisze:

    Wypróbowałam z płatkami owsianymi i z tartą marchewką i cynamonem. Wyszły super!!

  3. Patrick Forni pisze:

    Oby wiecej takich wpisow

  4. zentnerka pisze:

    Na samym poczatku bylam raczej sceptyczna, co do tekstu, ale wypróbowałam i bardzo mi sie posmakowało w muffinkach i sama nie wiem, z czym zrobić kolejny wypiek.. 

  5. domowy gość pisze:

    Ciekawe podejscie do tematu, fajny styl, jak dla mnie, to wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Swoja droga, caly blog jest swietny. Trzymam za niego kciuki, a muffinki upieczemy z żoną z przyprawą pienikową

  6. Anonim pisze:

    Sprawdzone osobiscie. Polecam.

  7. anastazja pisze:

    Od muffinek wolę babeczki bo są słodsze. Znalazłam jednak w necie przepis na muffinki z moim ulubionym napojem i na pewno wypróbuję :) http://www.mojewypieki.com/post/muffinki-z-coca-cola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>