PASZTET PRAWDZIWIE STAROPOLSKI

Składniki: mięso wieprzowe, drobiowe, podgardle wieprzowe, wątroba wieprzowa, cielęca lub drobiowa (w proporcji połowa ilości w stosunku do ilości mięsa), słonina do szpikowania, olej, smalec, jajka, cebula, czosnek, czerstwa bułka, bułka tarta, orzechy włoskie, śliwki suszone, żurawina, grzyby suszone, pieczarki, sól, vegeta, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek.

Przygotowanie: podgardle podsmażamy na patelni z niewielką ilością smalcu do czasu wytopienia tłuszczu i lekkiego zrumienienia. Następnie wrzucamy do garnka z mięsem i wątrobą, zaczynamy dusić podlewając niewielką ilością wody. Dodajemy kilka całych pieczarek (dwie-trzy zostawiamy) czerstwą bułkę, cebulę, czosnek, przyprawiamy mocno solą, pieprzem, gałką, majerankiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości przez ok. godzinę, odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy foremki blaszane lub jednorazowe aluminiowe smarując lekko dno i boki smalcem i posypując tarta bułką. Po ostygnięciu zawartość garnka mielimy maszynką dwa razy, (zostawiamy jednak w garnku wytopiony tłuszcz i sos), ewentualnie doprawiamy. Zmielone mięso musi  mieć intensywny smak. Pozostałe pieczarki oraz śliwki i żurawinę kroimy na niewielkie kawałki, orzechy włoskie łamiemy, wszystko wrzucamy do zmielonego mięsa, dodajemy jedno-dwa jajka, mieszamy. Układamy w formach, ubijając mokrą łyżką. Wierzch szpikujemy pokrojoną w paski słonina, smarujemy lekko olejem. Nieco zmielonego mięsa zostawiamy, mieszamy z tłuszczem i sosem pozostałym po duszeniu tak, aby konsystencja była rzadsza niż zmielone mięso na pasztet. Całość wkładamy do małych słoiczków (np. po przecierze pomidorowym), do ¾ wysokości słoiczka. Pasteryzujemy ok. 40 minut, po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Doskonale smakuje z żurawiną lub borówkami. do ¾ wysokości słoiczka. Pasteryzujemy ok. 40 minut, po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Doskonale smakuje z żurawiną lub borówkami.

Skomentuj

2 PASZTET PRAWDZIWIE STAROPOLSKI

  1. Krystian Kazmer pisze:

    Szukałem jakiegos przepisu na pasztet a tu proszę..Hehe.. robie dokładnie tak samo.

  2. gossman260 pisze:

    Ciekawe przepis. Musze tu czesciej wchodzic i czytac wszystkie nowe notki, ktore beda sie pojawiac. Wszystko super!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>