Pierwszą witaminę odkrył polski uczony

Substancje organiczne niezbędne do właściwego rozwoju organizmu to witaminy. Odpowiadają bezpośrednio lub pośrednio za metabolizm w organizmie. Witaminy powininny być dostarczane wraz z jedzeniem, gdyż organizm ludzki nie może ich wyprodukować. Przykładem takiego związku jest witamina B.

Pierwszą witaminę odkrył polskiego pochodzenia naukowiec Kazimierz Funk, biochemik. Urodził się na Śląsku, gdzie pracował jako aptekarz. Potem pracował w Instytucie Pasteura w Paryżu, w Niemczech, w Anglii, w latach 1923-27 w Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie, następnie w US Vitamin Corporation w Nowym Jorku, dokąd wyemigrował. W 1912 roku wyodrębnił witaminę B z niełuszczonego ryżu. To on jest twórcą nazwy witamina (z łac. vita = życie + amina). Jako obywatel amerykański nigdy nie wyrzekł się swojej polskości. Znacznie wcześniej, jeszcze w zaborze pruskim, jak znaczna część Polaków nie dał się "namówić " na niemieckość.
Gdyby zmiękł i przyjął jako swoją ojczyznę Niemcy, wówczas zbudowano by mu pomnik i to w miejscu urodzenia, tak jak w przypadku Eichendorfa na Górnym Śląsku czy innych wrocławskich noblistów.

Obecnie odróżniamy dziesięć substancji zaklasyfikowanych do witamin z grupy B: tiaminę, niacynę, ryboflawinę, pirydoksal, biotynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, kobalaminę, cholinę, kwas paraaminobenzoesowy (PABA) oraz kwas pangamowy. Związki te korzystnie wpływają na stan skóry i włosów. Są nieodzowne do poprawnego działania układu nerwowego, wątroby i wzroku. Oprócz tego biorą wkład w tworzeniu się neuroprzekaźników i mogą być pożyteczne w leczeniu depresji i leków. Rekomenduje się, aby witaminy z grupy B były konsumowane przez cały czas razem, ponieważ w rezultacie synergii rośnie ich skuteczność. Najmocniejsze jest działanie witamin B1, B2, B6, wtedy, gdy są aplikowane równocześnie, w identycznych ilościach. Źródłem witaminy B są ziarna pszenicy i żyta, wątroba, drożdże, mleko, jaja, ryby, mięso, banany, awokado oraz zielone warzywa.

Osoby starsze podatne są między innymi na niedobór witaminy B6, czyli pirydoksyny, pełniącej wiele ważkich dla organizmu zadań. Deficytom tej witaminy sprzyjać może także częste spożywanie alkoholu oraz przyjmowanie niektórych lekarstw na astmę (szczególnie zażywanie niektórych preparatów na astmę u dzieci). Pirydoksyna (B6) pojawia się naturalnie w takich produktach spożywczych, jak: mięso z kurczaka, tuńczyk, soczewica, łosoś, krewetki, soja, groch, orzechy, banany, marchew, otręby, ziarna słonecznika czy kiełki pszenicy. Niedobory witaminy B6 mogą przyczynić się do wielu chorób skóry, na przykład łupieżu, łuszczycy, trądziku, wykwitów na skórze, łojotokowego stanu zapalnego skóry oraz kłopotów z paznokciami.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>