Pożeracze wolnych rodników

Słowo “przeciwutleniacz” należy do najczęściej wyliczanych słów w kontekście zdrowia konsumenta. Warto niemniej zapytać jakie przeciwutleniacze są najlepsze? Przy pomocy jonizatora wody uzyskujemy jony OH-, które dzięki temu, że składają się z najmniejszych cząsteczek, zdradzają bardzo mocne działanie przeciwutleniające. Ogólnie wiadomo, że przeciwutleniacze pełnią kluczową funkcję w zachowaniu dobrego stanu zdrowia ciała oraz umysłu przez neutralizację zbyt wielkich ilości wolnych rodników. Wolne rodniki są wytwarzane przez wątrobę i odgrywają określoną rolę w ludzkim organizmie, lecz ich nadmierna ilość może wywoływać różne choroby, a szczególnie raka – nadmiar wolnych rodników może być spowodowany niewłaściwą dietą, stresem, chemikaliami oraz zanieczyszczeniem powietrza.


Przeciwutleniacze lub „pożeracze wolnych rodników” mogą pochodzić z witaminy A, C i E, oraz niektórych witamin z grupy B, a także ze zjonizowanej wody (jon OH- jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy). Ludzki organizm potrafi także przetwarzać beta-karoten w witaminę A, zaś selen aktywuje enzymy, które także działają jak przeciwutleniacze i zmniejszają straty wynikające z powstawania wolnych rodników.
Zwalczając wolne rodniki, przeciwutleniacze przeciwdziałają uszkodzeniom struktur molekularnych takich jak na przykład DNA. Jeden z naukowców badających jonizatory, dr William A. Kelley napisał, że woda zawierająca przeciwutleniacze pobudza substancje wydzielane przez trzustkę i działa jak medium przenoszące substancje odżywcze oraz substancje zwalczające nowotwory, które są produkowane przez ludzki organizm. Ten nieżyjący już naukowiec porównał odkrycie metody jonizacji wody do odkrycia penicyliny przez Flemminga.

więcej: Jonizatory wody 

Skomentuj