Przepis na Lasagne

Lasagne, czyli po naszemu lazania to przede wszystkim rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, ale potocznie mówiąc o lazanii mamy na myśli danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie całość się zapieka. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera. Znajdziemy też przepisy na wersje wegetariańskie i na słodko. Danie podawane jest na gorąco. Potrawa ma korzenie włoskie. Lazania to jedna z moich specjalności. 

Przepis na lasange dla ok. 6 osób.

Składniki: płaty makaronu lasange, przecier pomidorowy (ja używam Tomatera PRIMO GUSTO), 1 kg mięsa mielonego, 500 g pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 300 g żółtego sera (ja kupuję ser w kostce i trę na tarce), do sosu beszamelowego: mleko, mąka pszenna masło.

Ważne jest, aby zachować odpowiednią kolejność nakładania tj.: płat, mięso, pieczarka, beszamel, żółty ser, płat i tak dalej. Kończymy sosem beszamelowym.

Produkcję lasange zaczynamy od ustalenia kolejności wykonywanych czynności, u mnie wygląda to tak:

  1. Na pierwszy ogień idzie smażenie mięsa mielonego (ja używam raczej mieszanki 500g mięsa wieprzowo-wolowego i 500g mięsa z indyka). Gdy mięso jest już podsmażone dodaję przecier pomidorowy (przecier można też zastąpić pomidorami z puszki, ale wtedy całość nie jest taka spójna, czasem nawet wychodzi za rzadka).
  2. Kolejny etap stanowi usmażenie pieczarek z cebulką i czosnkiem, nie zapominajmy jednak o przyprawach. Oprócz soli i pieprzu dodaje kukrumę (jeśli lubicie bardziej pikantne można dodać chili). Pieczarki i mięso można oczywiście smażyć razem, ale ja wybieram przedstawioną wersję, ponieważ nie posiadam tak dużej patelni, aby wszystkie składniki pomieść.
  3. Po przygotowaniu masy mięsnej i pieczarkowej musimy zrobić sos beszamelowy. Lubię jeśli jest go więcej wtedy fajnie spaja całość i lasania nie rozwala się. Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy jest już cieczą dodajemy mąkę. Stworzy nam się taka zasmażka, następnie dolewamy mleka. Nie przestraszcie się bo na początku konsystencja sosu będzie bardzo rzadka, należy długo mieszać aż będzie wyglądać jak budyń. Takie przygotowywanie sosu zapewni masie jednolitość (raczej nie ma możliwości aby pojawiły się grudki).
  4. Wiele kupnych płatów makaronu nie wymaga już wcześniejszego gotowania, dlatego też przestępujemy do następnego etapu, a więc układania (uprzednio radziłabym naczynie żaroodporne dokładnie wysmarować masłem). Pamiętajmy o odpowiedniej kolejności płat, mięso, pieczarka, beszamel, żółty ser, płat i tak dalej. Kończymy sosem beszamelowym.
  5. Całą przygodę z lasange kończymy wkładając ją do piekarnika na ok. 45 minut na 180°C. Ale radzę regularnie do niej zaglądać, żeby nie przypalić.

Lasagna z płatów "bez gotowania" jest bardziej chrupiąca. Z gotowanych miękka. Co kto lubi niech tak robi. Do lasange świetnie pasuje sałatka z różnymi rodzajami sałaty, suszonymi pomidorami i serem fetą. 

Skomentuj

12 Przepis na Lasagne

  1. specmistrz pisze:

    Zrobilem dziś na obiad. Pierwszy raz. Tylko troche mi się rozlazła.. Ale było pyszne 

  2. kuchareczka pisze:

    Bo musisz poczekać z 5 minut po wyjęciu z piekarnika, żeby woda odparowała

  3. oorzech pisze:

    DO SOSU BESZALE. MA BYĆ CAŁE MASŁO I ILE MLEKA??

    • Nikola pisze:

      Tak ja daje kostkę masła – 170 g + mąkę tak aby powstała konsystencja puree. Trudno mi powiedzieć ile mleka dodaje, ale masa ma być taka budyniowa.Dodawaj mleko w małych ilościach i powoli wtedy zobaczysz ile będzie optymalnie.

  4. anastazja pisze:

    często robię ''oszukaną lazanie'' używając do niej makaronu jaki akurat mam  w kuchennej szafce na przykład w kształcie świderków lub kokardek.Warstwy układam podobnie ale dodaje jeszcze duszoną paprykę i całość zalewam sosem bolońskim(gotowym z torebki )N

  5. Martita pisze:

    Przepis PYYYYYcha wyszło znakomicie, smakowało całej rodzince. Ja do sosu mięsnego zamiast koncentratów których poleca większośc dodaje pomidory z puszki bo bardzo je uwielbiam i zagęstniają sosik.Polecam i pozdrawiam:)

  6. grzybek pisze:

    No właśnie ja też dodaje pomidory z puszki, ale wtedy ten farsz nie jest taki spójny. Następnym razem spróbuje z przecierem :)

  7. jakub pisze:

    ale jak ten przecier dodać do mięsa i z nim smażyc?? czy usmarzyć mięso i tylko potem z nim wymieszać??

    • pani ortografia pisze:

      dylemat ''przecieru''został rozwiązany . A teraz warto rozwiązać następny. Podpowiem że …smażyć i usmażyć….. piszemy tak samo :D

  8. Nikola pisze:

    Najpierw smażyć mięso, i pod koniec smażenia dodać przecier, wymieszać i jeszcze chwile razem poddusić

  9. grzybek pisze:

    ech.. jak dobrze, że jest pressik, nie odkryłbym tej lazanii, już któryś raz ją robie.. 

  10. miśka pisze:

    właśnie zrobiłam według tego przepisu lasange. wyszła cudownie. dzięki :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>