Robimy kompostownik

  Kompostownik jest doskonałym sposobem, z jednej strony, na recykling odpadków naturalnych, z drugiej, na przygotowanie ekologicznego oraz skutecznego kompostu. Jest to naturalny przykład procesu biologicznego, który w naturze rozgrywa się od początków życia. Każda roślina wcześniej czy później umiera. Pozostałości podlegają przemianom, by w ostatniej fazie rozkładu stanowić pożywkę czy materiał dla nowego organizmu.

 Jak zrobić kompostownik?

   Przede wszystkim, jeżeli chcemy ekonomicznie wykorzystywać kompost, musimy mieć przynajmniej 2 kompostowniki. Podczas, gdy jeden się przepełnia, w drugim mogą już zachodzić cykle biologiczne. Kompostownik możemy zrobić sami. Na początku szukamy stosownego lokum. Nie może być ono za bardzo oświetlone. Prawidłowo prowadzony kompostownik ma zapach ściółki leśnej, jednakże nie każdy chce, żeby było go widać. Można go wtedy "zabudować" żywopłotem. Dobrze jest obrać miejsce ze „szczelną” glebą, aby deszcz nie wymywał nam substancji odżywczych. Ale z innej strony, nie możemy doprowadzić do zbyt dużego zawilgotnienia kompostownika, więc należy wytypować miejsce na niedużym pagórku lub zatroszczyć się o przystęp powietrza do spodu kompostownika. Folie kiszonkarskie mogą być dobrym wyjściem z sytuacji, jeżeli nie mamy pewności co do położenia kompostownika.
   Na spód kompostownika warto położyć całe gałęzie, przysypane następnie ziemią lub torfem, aby zabezpieczyć napływ tlenu, podczas, gdy torf pomoże zatrzymywać substancje odżywcze przed przenikaniem do podłoża. Później możemy wrzucać już nieprzydatne odpadki.

   Co można kompostować? zeschnięte liście i gałązki; skoszoną trawę (po wrzuceniu warto ją wymieszać z pozostałą częścią kompostu); odchody zwierzęce; resztki z kuchni – herbatę, kawę, warzywa (bez mięsa!), obierzyny warzyw (bez owoców cytrusowych); tak zwane spady; biały papier oraz tekturę (bez farby); popiół z kominka lub grilla; chwasty;

   Prowadzenie kompostownika.
Przy sprzyjających okolicznościach z odpadków organicznych wrzuconych do kompostownika po 8-12 miesiącach utworzy się zwięzła brunatna próchnica wspaniała do użyźniania ogródka, a nawet kwiatów doniczkowych. Istotne jest jednak, żeby starannie zatroszczyć się o kompostownik, aby zachodzące w nim procesy toczyły się wystarczająco efektywnie. Nade wszystko, musimy co 2 miesiące przemieszać treść kompostownika, co pozwoli na dopływ powietrza oraz zapewni dotarcie bakterii do wszystkich osadów przyszłego nawozu.

Skomentuj

3 Robimy kompostownik

  1. Toddy pisze:

    taki kompost to niekiedy dopiero po 3 latach jest gotowy do użytku, tak długo sie rozkłada

  2. dietyment pisze:

    Ciekawe informacje, ciekawy styl, ciekawe spojrzenie na temat. Dziekuje za zamieszczenie w notce wszystkich waznych informacji, czyta sie ja bardzo dobrze, gratulacje. Jak dla mnie, za notke i calego bloga, 10/10!

  3. zaraza pisze:

    Dziekuje za wszystkie praktyczne informacje i za to, ze moglam milo spedzic czas. Prosze poinformowac mnie, gdy pojawia sie nowe wpisy; czy jest to mozliwe? Mam wielka nadzieje, ze tak. Jeszcze raz dzieki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>