W czasie stosowania diety pamiętajmy o przyjmowaniu witamin

środki na odchudzanieW okresie stosowania diety, mającej na celu zredukowanie wagi ciała oraz w czasie, kiedy stosujemy środki na odchudzanie, powinno się zwrócić szczególną uwagę, aby przyjmować odpowiednią ilość niezbędnych witamin oraz mikroelementów. W miarę chudnięcia łatwo jest bowiem nabawić się niedoborów witamin, zwłaszcza, jeżeli wykorzystywana przez nas dieta nie jest właściwie zrównoważona.

Aby ustrzec się tego, należy przede wszystkim spożywać spore ilości jarzyn oraz owoców, które są cennym zasobem witamin oraz minerałów. Każda z witamin oraz każdy z mikroelementów piastuje określone zadania w organizmie, a ich ubytki są w stanie poważnie komplikować przebieg tych zadań, prowadząc do powstania schorzeń lub pogorszenia stanu zdrowia.

Istnieją dwa elementarne typy witamin – witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Gros witamin jest rozpuszczalna w wodzie, a jedynie cztery należą do grupy rozpuszczalnych w tłuszczach i są to witaminy: A, D, E i K, występujące w jajach, rybach, olejach roślinnych. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach przechowywane są w tkance tłuszczowej w organizmie człowieka oraz w wątrobie. Są one składowane aż do momentu, gdy organizm będzie je potrzebował. Niektóre z nich mogą być gromadzone nawet do sześciu miesięcy. 

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>