W jaki sposób przeciwdziałać niedokrwistości?

anemia dietaPrzemęczenie, senność, brak ochoty do życia – to mogą być objawy anemii. Choroba ta określana jest także niedokrwistością, gdyż w krwi chorego jest zbyt mało hemoglobiny i czerwonych krwinek. Najczęstszym powodem anemii jest niedostateczna ilość żelaza w organizmie. Wśród powodów tego stanu rzeczy można wyróżnić choroby przewodu pokarmowego powiązane z niepoprawnym absorbowaniem związków odżywyczych – wrzody żołądka i dwunastnicy, żylaki przełyku, nowotwory układu trawiennego.

Dieta skromna w żelazo i brak apetytu, obfite okresy u kobiet lub krwawienia z nosa także mogą przyczynić się do anemii. Gdy organizm odczuwa deficyt żelaza przez dłuższy okres, zaczynają pojawiać się charakterystyczne symptomy takie jak kołatanie serca, bóle głowy, mroczki przed oczami. Organizm szybko się męczy, nieduży wysiłek fizyczny powoduje zadyszkę. Nasza skóra staje się blada, a paznokcie łamliwe.

Jak zapobiec anemii? Przede wszystkim dieta musi ulec przemianie, trzeba jeść wyroby obfite w żelazo: rośliny strączkowe, szpinak, mięso, ryby, drób, wątróbkę, jaja, orzechy, rodzynki. W diecie muszą być dodatkowo wzięte pod uwagę następujące mikroelementy i witaminy: selen, fluor, miedź, cynk, witaminy z grupy B, C i E. Wśród substancji ułatwiających przyswajanie żelaza można wymienić zwłaszcza witaminę C oraz soki z owoców cytrusowych, które mają tę witaminę w dużych ilościach.

www.poradnia.pl

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>