Wanilia, cukier waniliowy i cukier wanilinowy

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że chcąc kupić cukier waniliowy często kupujemy cukier wanilinowy. W tym poście chce wyjaśnić różnice między tymi cukrami oraz powiedzieć czym jest wanilia. 

Wanilia jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych przypraw. Jej silny zapach oraz słodki, kwiatowy smak sprawia, że wanilia jest wybornym dodatkiem do deserów i innych potraw. Do polepszania smaku potraw stosuje się nasiona rośliny z grupy storczykowatych, które pojawiają się w ponad trzydziestu różnych odmianach. Jednakże wyłącznie trzy z ponad trzydziestu odmian tej rośliny mają nasiona, które są w stanie być używane jako aromat waniliowy. W dzisiejszych czasach roślina ta musi być ręcznie zapylana, a dziennie można zapylić nawet od tysiąca do dwóch tysięcy kwiatów. Kwiaty te wyrastają w pąkach, aczkolwiek podczas okresu kwitnienia jedynie jeden kwiat dziennie z danego pączka kwitnie, co czyni proces ręcznego zapylania jeszcze trudniejszym.

Dojrzewanie nasion zajmuje z kolei nawet dziewięć miesięcy. Kiedy dojrzeją, muszą być od razu zebrane, a następnie poddane specjalnej obróbce cieplnej, żeby zatrzymać dalszy proces dojrzewania. Po tej obróbce termicznej następuje proces utwardzania oraz wysychania. Ziarna są rozkładane, aby powoli, ale całkowicie wyschły. Na końcu są one sortowane i przechowywane przez kilka miesięcy. Ich smak bowiem polepsza się wraz z czasem, staje się bardziej subtelny.

Cukier waniliowy to składnik deserów w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej. Przyrządzany jest z cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia. Można go łatwo sporządzić w samemu. Należy zmieszać cukier mielony z laskami wanilii i pozostawić na kilka tygodni.

Cukier wanilinowy to przyprawa, koloru białego lub lekko kremowego, do produktów cukierniczych i jest tańszym zamiennikiem cukru waniliowego. Powstaje w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną.. Dodatki nadają tej przyprawie charakterystyczny aromat i smak. Wanilina stanowi co najmniej 1% zawartości przyprawy, etylowanilina nie mniej niż 0,33% i nie więcej jak 0,5%. Te syntetyczne dodatki uzyskiwane są najczęściej z miazgi drzewnej i nie mają wszystkich cech naturalnej wanilii. Cukier wanilinowy powinien być przechowywany z dala od źródeł intensywnych zapachów w temperaturze do 20 °C i przy wilgotności powietrza poniżej 75%.

Pewnie teraz zadajecie sobie pytanie co to jest wanilina. Otóż jest to jeden ze składników aromatycznych wanilii. Otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy.

 

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>